Cudowne oleje - z czarnuszki, lniany, rycynowy oraz różany

.Zaktualizowano 
Wiele różnych rodzajów olejów, wspomagają rozwój organizmu i każdy z nich posiada własne wartości. Ale jakiego typu oleju należy używać dla swoich konkretnych potrzeb? Oleje roślinne stosowane są na wiele sposobów: spożywanie, wcieranie w ciało, masowanie skóry głowy, włosów.

Olej z czarnuszki

• olejki eteryczne
• alkaloidy
• białka
• kwas linolowy
• kwas palmitynowy
• kwas oleinowy
• witamina E.

Olej z czarnuszki posiada imponujące zdolności, w walce z niektórymi typami nowotworów. Dotychczasowe badania naukowe wykazały, że olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i może pomóc w leczeniu trądziku przy redukcji do 10%. W 6-miesięcznym badaniu, miejscowe zastosowanie oleju znacznie zmniejszyło także bielactwo. Inne badania wskazują, że olej z czarnuszki jest skuteczną metodą leczenia łuszczycy.

Korzyści zdrowotne oleju z czarnuszki
Olej ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, co czyni go doskonałym wyborem dla wrażliwej skóry. Wspomaga również spójność komórek skóry, pomaga w zablokowaniu wilgoci i pomaga regenerować skórę. Oprócz doskonałego środka do pielęgnacji skóry, olej z czarnuszki pomaga również wzmacniać paznokcie i przynosi blask i połysk kruchym włosom.

• Olej z czarnuszki jest antyutleniaczem i hamuje reaktywne typy tlenu.
• Posiada działanie przeciwzapalne.
• Antylękowe i antydepresyjne.
• Poprawia pamięć.
• Wspomaga trawienie.
• Powoduje utratę masy ciała.
• Potężnie zwalcza infekcje.
• Hamuje wzrost Staphylococcus aureus, posiada aktywność przeciwko H. pylori.
• Działanie przeciwgrzybiczne, przeciwko Candida albicans.
• Antywirusowe zmniejsza obciążenie wirusowe u osób z zapaleniem wątroby typu C, przeciwko zakaźnemu wirusowi zapalenia krtani oraz przeciwko wirusowi wirusa cytomegalii.
• Przeciwpasożytniczy przeciwko zakażeniu Plasmodium w malarii, przeciwko Schistosoma mansoni, miracidia, cercariae i robaki dorosłe.
• Działanie przeciwnowotworowe składniki oleju wykazują istotną rolę w zwalczaniu nowotworu poprzez inaktywację i aktywację genów detoksy z fazą I i II. Dotyczy to przede wszystkim nowotworom wątroby, pęcherza, szyjki macicy, kości. A także wspiera leczenie w przypadku raka piersi, żołądka.
Olej rycynowy
• Kwas linolowy-4%
• Kwas Ricinoleicowy - 90%
• Kwas oleinowy - 4%.

Olej rycynowy jest jednym z najbardziej popularnych składników, dzięki temu, że ma wiele korzyści dla skóry, włosów i zdrowia. Korzyści z oleju rycynowego nie tylko ograniczają się do jego właściwości przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, ale tradycyjnie stosowany jest również miejscowo do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej rycynowy ma silne właściwości detoksykacyjne i oczyszczające. Ze względu na zawartość kwasu rycynowego, olej ten jest bardzo suchym olejem i musi być rozcieńczony przed użyciem go na skórze. Nadaje się do tłustych typów skóry, może powodować oczyszczenie i odtruwanie skóry, dlatego jest stosowany, jako leczenie trądziku.

Korzyści dla skóry

• Leczy stan zapalny skóry, które mogą być spowodowane oparzeniami słonecznymi, trądzikiem i suchą skórą. Olej rycynowy ma właściwości lecznicze wspomagające leczenie stanu zapalnego skóry.
• Walka ze starzeniem skóry, gdy jest stosowany miejscowo, może spowolnić proces starzenia. Olej rycynowy, stosowany na skórę, głęboko penetruje i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny. To z kolei pomaga zmiękczyć i nawilżyć skórę. Powoduje opóźnienie pojawienia się zmarszczek i delikatnych linii i sprawia, że skóra staje się gładsza, łagodniejsza i młodsza. Cienkie linie wokół oczu można również leczyć z zastosowaniem oleju rycynowego.
• Zmniejsza trądzik, olej rycynowy jest bogaty w kwas rycynowy, który zwalcza bakterie powodujące trądzik. Skutecznie penetruje warstwy skóry, co czyni go doskonałym lekarstwem na trądzik.
• Nawilża skórę, pozostawia gładką, i ożywioną skórę, jest wspaniałym środkiem nawilżającym. Wysoko stężone kwasy tłuszczowe łatwo penetrują skórę. Pomaga to usunąć suche plamy i przywraca nawilżenie skóry.
• Niweluje niedoskonałości skóry, olej rycynowy jest często stosowany do niwelowania przebarwień skóry i blizn. Kwasy tłuszczowe obecne w oleju rycynowym wnikają głęboko w blizny i otaczają ją, zachęcając jednocześnie do wzrostu zdrowych tkanek.
• Zapobiega rozstępom.
• Korzyści dla włosów, olej ma również niezbędne kwasy tłuszczowe omega-9, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy. Pomaga również zredukować rozdzielone końce, kontroluje rozdwajanie włosów oraz nawilża włosy.

Olej lniany
• Kwas linolowy- 17%
• Kwas linolenowy - 59%
• Kwas oleinowy - 15%

Jeden z bogatych źródeł podstawowych niezbędnych kwasów tłuszczowych, olej z nasion lnu jest bogaty w omega-3, lignany, witaminy i minerały. Większość typów skóry nie toleruje tego oleju, zwłaszcza skóry trądzikowej. Jednakże, używanie oleju wewnętrznie dla niektórych osób jest świetnym sposobem na nawilżenie skóry od wewnątrz na zewnątrz.
Korzyści zdrowotne płynące z oleju lnianego to jego zdolność do ochrony ciała przed rakiem, zapobiegania przedwczesnemu starzeniu, pobudzenia układu immunologicznego. Ponadto poprawy zdrowia serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, regulowanie trawienia, zmniejszenie stanu zapalnego i dny moczanowej, regulowanie hormonów u kobiet po menopauzie. A także obniża poziom krzepnięcia krwi ciśnienie, zapobiega różnym chorobom przewodu pokarmowego, a także pozytywnie wpływa na zdrowie oczu.

Korzyści zdrowotne z oleju lnianego
• Kontroluje poziom cholesterolu, olej lniany rzeczywiście ma najwyższą zawartość omega-3, która jest bardzo ważna. Kwas tłuszczowy Omega-3 pomaga zmniejszyć poziom złej postaci cholesterolu (LDL) i pomaga zwiększyć zdrową równowagę cholesterolu w organizmie. Oznacza to, że na ścianach tętnic i naczyń krwionośnych nie ma tyle płytek, co zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy tętnic i skutecznie zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.
• Zapobiega rakowi, jednym z innych ważnych elementów oleju lnianego jest jego wysoka zawartość przeciwutleniacza. Olej lniany jest bogaty w sterole roślinne, znane także, jako fitosterole. Działają one, jako bardzo silne przeciwutleniacze, co oznacza, że mogą one zapobiec uszkodzeniom, jakie wolno rodniki czynią w zdrowych komórkach w różnych częściach ciała, włączając w to przekształcanie ich w komórki nowotworowe.
• Poprawia zdrowie układu trawiennego, wysoka zawartość błonnika w oleju lnianym oznacza, że układ trawienny jest regulowany. Olej lniany wspomaga prawidłową pracę jelit zapobiegając zaparciom, a także biegunce. Ponadto przyczynia się do zmniejszenia szans na raka jelita grubego.
• Zmniejsza stan zapalny, może zapobiec różnym formom zapalenia w ciele, w tym naturalnym bólom stawów i mięśni, a także poważniejszym chorobom, takie jak zapalenie stawów, a nawet dna moczanowa.
• Leczy chorobę Crohna, badania wykazały pozytywny związek między zapaleniem jelita grubego i przewodu pokarmowego z konsumpcją tego oleju. Podtrzymuje równowagę hormonalną. Lignany w oleju z lnu, secoisolariciresinol, matairecinol i pinoresinol mają wpływ na równowagę hormonalną, pomagając w ten sposób wielu kobietom po menopauzie lepiej funkcjonować i walczyć mniej z wahaniami estrogenów w organizmie.

Olej różany
• Kwas linolowy- 44%
• Kwas oleinowy - 14%.
Olej różany jest jednym z ulubionych olejów stosowanych do oczyszczania i nawilżania skóry trądzikowej. To niesamowite odwrócenie przebarwień, oznaki starzenia się, uszkodzenie słońcem, rozstępy i blizny. Wysoka zawartość przeciwutleniacza poprawia strukturę i rewitalizuje skórę. Nadaje się do tłustego rodzaju skóry.
Korzyści zdrowotne z oleju różanego można przypisać jego właściwościom, jako środka przeciwdepresyjnego, przeciwzapalnego, antyseptycznego, antyspazmatycznego, przeciwwirusowego. Ponadto ściągającego, bakteriobójczego, cholagogowego, kicatrisanta, deprywującego, emmenagogicznego, hemostatycznego. A także wątrobowego, przeczyszczającego, nerwowego, żołądkowego i macicy substancja.
Korzyści zdrowotne oleju różanego
• Walczy z depresją, olej różany zwiększa poczucie własnej wartości, pewności siebie i siły psychicznej, skutecznie zwalczając depresję. Mogą być bardzo pomocne w pokonywaniu depresji i lęku.
• Niweluje stan zapalny, może pomóc pacjentom z wysoką gorączką, usuwając stan zapalny. Może też być korzystny w innych przypadkach zapaleń wywołanych zakażeniem drobnoustrojowym, spożyciem trujących materiałów, niestrawności i odwodnieniu. Może to doprowadzić do zmniejszenia związanych z nimi chorób, takich jak reumatyzm, zapalenie stawów, dna moczanowa i gorączka.
• Leczy rany, jest to najbardziej pachnący i luksusowy sposób leczenia ran. Stosowanie miejscowo oleju różanego na rany pomaga chronić je przed zakażeniem septycznym.
• Właściwości antyspazmatyczne, olej różany skutecznie łagodzi skurcze w układzie oddechowym i jelitowym, a także skurcze mięśniowe w różnych kończynach. Pomaga również w leczeniu drgawek, rozciągnięci mięśni, skurczów i spazmografii wywołanej skurczami.
• Chroni przed wirusami, uzyskanie ochrony przed wirusami to trudne zadanie, ponieważ niektóre z nich nadal mutują i atakują system odpornościowy.
• Właściwości ściągające, wzmacnia dziąsła i cebulki włosów, kurcząc mięśnie, jelita i naczynia krwionośne. Zapobiega przedwczesnej utracie zębów i włosów, wspomaga mięśnie brzucha. Przede wszystkim, olejek różany pomaga zatrzymać przepływ krwi z rany poprzez kontaminację naczyń krwionośnych.
• Eliminuje bakterie, to dobry środek bakteriobójczy. Może być stosowany w leczeniu tyfusu, biegunki, cholery, zatrucia pokarmowego i innych chorób powodowanych przez bakterie. Ponadto może leczyć wewnętrzne zakażenia bakteryjne, takie jak jelito grube, żołądek, jelita i drogi moczowe, jak również zewnętrzne infekcje na skórze, uszach, oczach i rany.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
B
Barbara

ja lubię i używam kosmetyków z olejem lnianym -seria linomag. Mam bardzo suchą skórę a olej lniany to emolient, który działa nawilżająco, natłuszczająco i odżywczo.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3