Co oznacza typ mąki? Jakiej mąki użyć do biszkoptu, pierogów, naleśników albo drożdżówki?

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Jakiej mąki użyć do pierogów, chleba, ciasta francuskiego, sosu albo pizzy? Oto odpowiedź na to pytanie --->
Jakiej mąki użyć do pierogów, chleba, ciasta francuskiego, sosu albo pizzy? Oto odpowiedź na to pytanie --->pixabay.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Biszkopt nie wyrósł, naleśniki są twarde, a chleb się kruszy? Mąka mące nierówna. Typ mąki jest ważny i od tego, czy wybierzemy odpowiednią, w dużym stopniu zależy nasz kulinarny sukces lub porażka. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo - Młynarskiego postanowił wyjaśnić, co oznacza typ mąki i która do czego jest odpowiednia.

Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania

Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu "O pszenicy prawie wszystko…". Ostatnio związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.

Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe

"Na opakowaniach mąki, oprócz nazwy, zamieszczane są także typy, np. 450, 500 czy 2000. Oznaczają one tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Mówi on o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Jego wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu)", wyjaśnia Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.

To też może Cię zainteresować

Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.

Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie

Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, w której powstaje np. biszkopt, warto ją przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach:

Typy mąki pszennej

  • typ 450 – mąka tortowa
  • typ 500 – mąka krupczatka
  • typ 500 – mąka poznańska, białostocka
  • typ 500 – mąka wrocławska
  • typ 550 – mąka luksusowa
  • typ 750, 850, 1050
  • typ 1850 – mąka graham

Typy mąki żytniej:

  • typ 720
  • typ 1400 - mąka sitkowa
  • typ 2000 - mąka razowa

Uprawa pszenicy i żyta w Polsce

Zgodnie z deklaracjami rolników podczas składania wniosków o dopłaty bezpośrednie pszenica ozima w sezonie 2020/2021 rosła na powierzchni 2,1 mln ha, jara zajmowała 212 tys. ha. Żyto ozime gospodarze posiali na 662 tys. ha, jare na niecałych 18 tys. ha.

Według przedwynikowych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego zbiory zbóż ogółem ocenia się na 34,5 mln, o około 3% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Pszenica ozima dała średnio plon ok. 5,2 t.ha, jara niecałe 4 tony, w przypadku żyta przeciętny plon to 3,3 t/ha.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Materiał oryginalny: Co oznacza typ mąki? Jakiej mąki użyć do biszkoptu, pierogów, naleśników albo drożdżówki? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie