Ceny świń i wieprzowiny. Schabowy wyjeżdża od rolnika dramatycznie tani, a ile kosztuje w sklepie? Sytuacja na rynku trzody

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Rolnicy i ekonomiści potwierdzają, że ceny skupu świń w ostatnich tygodniach są najniższe od lat. Szymon Starnawski /Polska Press
Średnia cena tucznika kl. 1 w pierwszych dniach grudniach w skupach na terenie województwa kujawsko-pomorskiego wyniosła 3,36 zł, podczas gdy jeszcze pół roku temu za kg tego żywca płacono 5,18 zł, w marcu blisko 6 zł. Maciory są ponad 2 razy tańsze niż przed rokiem. Na sklepowych półkach jednak dużych spadków nie widać. Dlaczego świnie są tak tanie i kiedy sytuacja dla rolników może się poprawić?

Kilogram polędwiczki wieprzowej w jednym z marketów kosztuje obecnie niecałe 20 zł/kg, w innym w promocji schab wieprzowy kupimy za 9 zł/kg, a mięso mielone z łopatki - 10 zł/kg. Zaglądamy do osiedlowego sklepu mięsnego w Bydgoszczy. Kilogram żeberek 5 grudnia ma cenę niecałych 14 zł/kg, karkówki - 14,30 zł/kg, a łopatki - ok. 18 zł. - Mięso wieprzowe trochę tanieje - odpowiada pytana o to ekspedientka. W sklepach czy marketach nie zawsze dominuje wieprzowina z polskich hodowli, na co szczególną uwagę zwracają nasi rolnicy.

Zobacz wideo: Co dzieje się w gospodarstwie, gdy wystąpi ASF?

Klient jednak w porównaniu z hodowcą trzody chlewnej nie odczuwa dużej zmiany. Rolnicy i ekonomiści potwierdzają, że ceny skupu świń w ostatnich tygodniach są najniższe od lat.

Ceny skupu świń w województwie kujawsko-pomorskim - grudzień 2020

Zaglądamy do notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:

  • Tuczniki kl. 1: w pierwszych dniach grudnia 2020: 3-3,70 zł, średnia 4 grudnia wynosiła 3,36 zł/kg, rok temu 10 grudnia średnia cena w regionie - 5,68 zł/kg. (W poprzednich miesiącach 2020 roku: 5 czerwca 2020 - 5,18 zł, 5 marca 2020 - 5,92 zł).
  • Tuczniki kl. 2: na początku grudnia 2020 r. 2,50-3,40 zł/kg, średnia 4 grudnia 3,25 zł/kg, 13 grudnia rok temu 5,40 zł. (5 czerwca 2020 - 5,10 zł/kg, 5 marca 2020 - 5,40 zł/kg).
  • Maciory: 1,60-2,70 zł/kg, najczęściej poniżej 2 zł, pod koniec grudnia 2019 roku - 4,20-4,50 zł/kg.

Dlaczego oceny świń są tak niskie? Co dzieje się na rynku wieprzowiny?

- Obserwowany w ostatnich kwartałach spadek cen skupu trzody chlewnej wynika z nadpodaży mięsa wieprzowego na unijnym rynku - wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista banku Credit-Agricole, Departament Analiz Makroekonomicznych.

To samo zauważa dr Mariusz Dziwulski, ekspert PKO Bank Polski, Departament Analiz Ekonomicznych: - Na rynku trzody chlewnej obserwujemy pogłębianie spadków cen żywca. Według danych MRiRW przeciętna cena skupu w ostatnim tygodniu listopada była o 36% niższa niż przed rokiem i jednocześnie najniższa od blisko 5 lat.

Olipra: - Jest ona efektem zwiększonej produkcji mięsa ze względu na jej wysoką opłacalność w okresie II kw. 2019 r. – I kw. 2020 r., a także obniżonego spożycia wieprzowiny w UE w warunkach pandemii. Powstałej nadpodaży nie jest w stanie zniwelować rekordowy unijny eksport wieprzowiny do Chin.

To też może Cię zainteresować

To nie koniec czynników, które oddziałują obecnie negatywnie na sytuacje hodowców świń. - Trudną sytuację w sektorze trzody chlewnej pogarsza również pojawienie się wirusa ASF w Niemczech w sierpniu br., które zamknęło przed tym krajem kluczowe pozaunijne rynki zbytu. W konsekwencji niemieccy producenci swoje nadwyżki produkcyjne są obecnie zmuszeni w większym stopniu lokować na rynku unijnym, co dodatkowo wywiera negatywną presję na ceny - uważa Jakub Olipra.

Dr Dziwulski: - Przyczyną spadku cen jest zmniejszony popyt na mięso, głównie w sektorze HoReCa, związany z pandemią COVID-19, a także pojawienie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech (wrzesień’20), które poskutkowało wstrzymaniem niemieckiego eksportu wieprzowiny na kluczowe rynki azjatyckie (m.in. Chiny). W warunkach wciąż rosnącej produkcji mięsa mamy do czynienia z jego nadpodażą na rynku unijnym. W kierunku spadku cen mięsa wieprzowego oddziałują również bardzo niskie ceny drobiu.

To też może Cię zainteresować

Także koronawirus ma nadal duży wpływ na ceny. - Jednocześnie wraz z drugą falą pandemii powróciły problemy z niedrożnymi łańcuchami dostaw, w szczególności na poziomie ubojni, co jeszcze bardziej pogłębia spadek cen żywca - dodaje Olipra.

Co dalej z cenami świń? Prognozy dla rynku trzody chlewnej w 2021 roku

Według eksperta Crredit-Agricole rolnicy nie mogą liczyć na szybką poprawę sytuacji na rynku: - Uważamy, że kolejne miesiące przyniosą dalszy spadek cen, a poprawy sytuacji można oczekiwać dopiero w II kw. 2021 r., wraz z zakładanym przez nas wygasaniem pandemii.

Podobnie dr Mariusz Dziwulski: - Trwająca odbudowa chińskiego stada trzody chlewnej nie pozwala oczekiwać istotnego odwrócenia sytuacji w kolejnych miesiącach.

Eksperci o cenach wieprzowiny w sklepie

- W przypadku cen detalicznych mięsa wieprzowego można oczekiwać, że będą one w grudniu o ok. 3% niższe w ujęciu rocznym. Tym samym ceny spadną, choć nie będzie to najprawdopodobniej spadek zauważalny przez konsumentów - sądzi ekonomista Jakub Olipra.

- Spadek cen trzody chlewnej ma wpływ na obniżki cen również w sklepach, choć te dotychczas nie były aż tak znaczące. W październiku ceny detaliczne wieprzowiny były niższe o 1,5% r/r, podczas gdy spadki w skupie sięgnęły 23% r/r. - podaje dr Dziwulski z PKO Banku Polskiego.

To też może Cię zainteresować

Wideo

Materiał oryginalny: Ceny świń i wieprzowiny. Schabowy wyjeżdża od rolnika dramatycznie tani, a ile kosztuje w sklepie? Sytuacja na rynku trzody - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie