Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Barman z Trójmiasta w półfinale World Class Competitions. Wśród kandydatów jest Grzegorz Rathnau z Ż

pen
Barmani z Trójmiasta powalczą ze swoimi rywalami z innych miast w w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji World Class Competition 2017
Barmani z Trójmiasta powalczą ze swoimi rywalami z innych miast w w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji World Class Competition 2017 mat. prasowe
Pięciu barmanów z Trójmiasta - wśród nich Grzegorz Rathnau z Żelistrzewa - znalazło się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Powalczą z 25 innych rywali, których wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli.

Stawką polskich eliminacji do World Class Competition 2017 jest tytuł Barmana Roku World Class Poland, który w finale zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw. Jak nasi barmani znaleźli się w tej stawce? Ich oraz 25 innych rywali wybrało międzynarodowe jury oceniając nadesłane przez kandydatów receptury koktajli.

Do Top 30 prestiżowego konkursu barmańskiego zakwalifikowali się aż pięć trójmiejskich reprezentantów: Dawid Łukowski (Stary Maneż, Gdańsk), Grzegorz Rathnau (Flisak 76', Gdańsk), Patryk Zmuda Trzebiatowski (Cooltura Chmielna 101, Gdańsk) i Piotr Borzym (Piwna 47 Food&Wine Bar, Gdańsk) oraz Dominik Mazur, który pochodzi z Gdańska, a obecnie pracuje w Warszawie.

ZOBACZ TEŻ: Sześciu barmanów z Trójmiasta w Top 30 World Class Poland 2016! Wśród nich był Krzysztof Rathnau [ZDJĘCIA]

W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class Competition z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu, jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.

Tu szansę na tytuł ma Grzegorz Rathnau z Żelistrzewa, który debiutuje w polskim półfinale. Pracujący w gdańskim Flisaku'76 barman toczyć będzie też korespondencyjny pojedynek ze swoim bratem-bliźniakiem, który w World Class Poland wystartował w 2016 roku i dotarł do ścisłego finału.

Trójmiasto repreznetować będą:
- Dawid Łukowski 31 lata, za barem od 5 lat Pochodzi z Gdyni, pracuje w lokalu Stary Maneż w Gdańsku. Z wykształcenia jest kucharzem i handlowcem. Zanim został barmanem, pracował jako DJ. W półfinale World Class Poland znalazł się po raz pierwszy.
- Grzegorz Rathnau 28 lat, za barem od 10 lat Pochodzi z Pucka, pracuje w lokalu Flisak 76' w Gdańsku, który został nagrodzony tytułem Bar Roku 2016. Z wykształcenia jest technikiem-hotelarzem. W World Class Poland startuje po raz pierwszy, a w ubiegłorocznej edycji konkursu do ścisłego finału dotarł jego brat-bliźniak, Krzysztof.
- Patryk Zmuda Trzebiatowski 26 lat, za barem od 5 lat Pochodzi z Borowego Młyna, pracuje w lokalu Cooltura Chmielna 101 w Gdańsku. Jako zawód podaje: „barman z powołania”. Zaczynał od promowania baru i przysłowiowego „zmywaka”, by rozkochać się w kreowaniu smaków i bezpośrednim kontakcie z gośćmi. World Class Poland 2017 to jego pierwszy start w konkursie barmańskim.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.

- Piotr Borzym 24 lata, za barem od 3 lat Pochodzi z Zielonej Góry, jest szefem baru w lokalu Piwna 47 Food&Wine Bar w Gdańsku. Z wykształcenia jest ekonomistą. Zanim został barmanem, pracował jako barista i kelner. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
- Dominik Mazur 25 lat, za barem od 6 lat Pochodzi z Gdańska, pracuje w warszawskim barze Charlie. Pierwsze kroki w gastronomii stawiał w Revolution Vodka Bar w Londynie. Doświadczenie bar-mańskie zdobywał też w stołecznych lokalach. Choć z gastronomią związany jest „od zawsze”, nieustannie poszukuje inspiracji smakowych oraz uczestniczy w kolejnych warsztatach i degustacjach. W World Class Poland startuje po raz drugi, w poprzedniej edycji zajął 5. miejsce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki