Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
267 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Serowe keto pączki. Błyskawiczne ciasto, bez drożdży
Keto pączki pomysł na deser dla osób na diecie ketogenicznej i nie tylko. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków na drożdżach, nie zawierają węglowodanów,...
Puszysty naleśnik z piekarnika. Robi się sam!
Puszysty pieczony naleśnik z owocami i cukrem pudrem to rarytas prosto z Holandii. Łączy to, co najlepsze w naleśniku i omlecie. Można go jeść na śniadanie i na...
Sprawdzony przepis na zrazy. To smakowity, tradycyjny obiad
Zrazy po gdańsku to propozycja na pyszny obiad dla osób, które cenią tradycyjną, polską kuchnię. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku...
Sałatka z kuskusem to hit każdej imprezy. Ważny jest jeden trik
Sałatka z kuskusem to idealny pomysł na imprezę, ale także lekką, pyszną kolację. Wystarczy pokroić warzywa i wsypać do nich kuskus, który nasiąknie ich sokiem....
Prosta surówka jak z restauracji. Nietypowy dodatek robi różnicę
Surówka z marchewki to pyszny, niedrogi i zdrowy dodatek do obiadu. Wersja, którą dziś proponuję, często podawana jest w restauracjach. Pojawia się w niej...
Patent na ciasto prosto od włoskiej babci. Idealne na rodzinne uroczystości
Kruchutkie ciasto i gesty budyń waniliowy to cały sekret torta della nonna, czyli ciasta babci. Włoskiej babci, bo ten wyśmienity i bardzo prosty przepis...
Zimą nie ma lepszego obiadu. Najesz się i poprawisz nastrój
Mielone mięso i puree ziemniaczane to dwa podstawowe składniki, które zapieka się razem, by powstała zapiekanka pasterska. Danie jest banalnie proste do...
Danie jak z chińskiego baru! Szybki obiad z kilku składników
Makaron po chińsku to pomysł na szybki, niedrogi obiad, który przygotujesz w pół godziny. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by cieszyć się daniem jak...
Najłatwiejsze oponki serowe. Sprawdzony przepis na karnawałowy przysmak
Puszyste i mięciutkie oponki serowe to hit karnawału. Nie musisz czekać na tłusty czwartek, żeby się za nie zabrać. Są banalnie proste do przygotowania, bo tak...
Doskonała wuzetka na Dzień Babci. Tradycyjny przepis na zachwycające ciasto
Wuzetka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów, przełożonych śmietanowym kremem. Całość dekoruje się polewą...