Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1270 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Polska jest jednym z największych producentów jaj UE, największym z chowu klatkowego
Wciąż zdecydowana większość kur w Polsce jest hodowanych w klatkach. Według KE udział kur utrzymywanych w Polsce w tym systemie w 2021 wynosił 76 procent,...
Minikiwi trudne w uprawie, ale ma supermoc. Plantator: wystarczy spróbować
Produkcja minikiwi nie należy do najłatwiejszych. Wymaga sporo nakładów i starań, zaznacza Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Czym minikiwi różni...
Ceny zbóż przed świętami. Na polskim rynku spadła ich dostępność
Ceny skupu jęczmienia, pszenicy czy żyta są zróżnicowane regionalnie, ale stawki pozostają na wysokim poziomie. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego...
Biała kiełbasa, jajka, chrzan. Tyle kosztują zakupy na Wielkanoc prosto od rolnika
Co za zapach, co za smak! Lubimy tzw. swojskie wyroby zwłaszcza na specjalne okazje, a taką z pewnością będzie zbliżająca się Wielkanoc 2022. Coraz łatwiej...
Na polu susza już w marcu. Prognoza pogody dla rolników na wiosnę i lato 2022.
Długoterminowa prognoza pogody opracowana przez IMGW wskazuje, jaka pogoda czeka nas wiosną i latem 2022. Jaką temperaturę i opady zapowiada Eksperymentalna...
Te warzywa można siać w kwietniu. Nasiona już mogą trafić do gruntu i rozsady
Zadajesz sobie pytanie: jakie warzywa siać w kwietniu? Nie wszystkie nasiona lub gotowe sadzonki mogą trafić do gruntu czy na balkon w tym samym czasie. Do maja...
Ogromnie drożeje masło - prawie o 60 procent w ciągu roku. Ceny mleka biją rekordy
Więcej kosztuje nie tylko butelka mleka, ale też masło i serwatka. Eksperci uważają, że popyt nadal będzie rósł i oddziaływał w kierunku dalszego wzrostu cen...
Producenci warzyw pod osłonami borykają się z kosztami ogrzewania plantacji
Nie bez powodu kilogram szklarniowych pomidorów czy ogórków spod osłon jest o kilka złotych droższy niż rok temu. Aby wyhodować warzywa wcześniej, niż pozwala...
Klienci: Rosnąć to powinny warzywa, a nie ceny. Nikt nie powie: "Tani jak barszcz"
Tani jak barszcz? Nie w tym roku. Ten biały na Wielkanoc więcej kosztuje m.in. przez wysokie ceny zbóż i mięsa, a kosztowniejsze będzie przygotowanie także...
Przed Wielkanocą jajka mocno drożeją. Eksperci prognozują granicę wzrostów cen
Cena jaj z tygodnia na tydzień urosła nawet o blisko 19 proc. To nie koniec tendencji. Również filet z kurczaka już nawet w promocji nie będzie tak tani, jak...