- Jest to wykwintna zupa według przepisu pochodzącego z Gdyni z lat 20. ubiegłego wieku. Głównym składnikiem zupy bursztynowej jest morszczyn - glon o niewątpliwych, a niedocenianych wartościach odżywczych oraz nalewka bursztynowa, która podkreśla walory smakowe zupy - tłumaczyła Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy UMWP.
Zanim jednak marszałek przystąpił do dzieła, Pomorska Akademia Kulinarna wręczyła mu Kulinarnego Oskara "za wsparcie dziedzictwa kulinarnego Pomorza".
Wszystko o Jarmarku św. Dominika w Gdańsku znajdziesz TUTAJ
- Jeszcze nie zacząłem gotować, a już dostaję nagrody. No ładnie - cieszył się Mieczysław Struk, ubrany w profesjonalny kucharski strój. - Przy takiej publiczności trochę się stresuję, ale na szczęście mam wspaniałych pomocników z PAK.
Poza zupą rybną gdańszczanie mogli również skosztować zapiekane ziemniaki, śledzia w śmietanie oraz kaszankę w formie pierogów.
Poza marszałkiem i kucharzami z PAK na scenie pojawił się także Krzysztof Wierzba, mistrz carvingu, czyli rzeźbienia w owocach.
Obok sceny swoimi wyrobami chwaliły się zaś gospodynie z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. - Zapraszamy do spróbowania zupy brzadowej - zachęcała Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki" z Kamienicy Szlacheckiej. - To zupa z suszonych owoców, które rosną na Kaszubach, podana z kluskami o korzennym posmaku - wyjaśniała.
Poza smakołykami "Pomorskie Smaki" obfitowały też w stoiska z wyrobami rękodzieła. Pokazy przyrządzania potraw i produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami w oparciu o stare receptury można zaś było obserwować przy dźwiękach muzyki ludowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?