Złota dziewiątka odporności - zobacz, czy dobrze się chronisz przed chorobą. W dobie pandemii koronawirusa warto o to zadbać
4. Rozsądna suplementacja
Jesienią i zimą w polskiej szerokości geograficznej potrzeba nam dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie, a osobom otyłym - nawet 4000 j.m. Jeśli chodzi o pożywienie witaminę D, można znaleźć przede wszystkim w rybach morskich. Niewielkie ilości zawierają też jajka, wątroba czy sery dojrzewające i oleje roślinne. Wzmacnianie odporności to także przyjmowanie kwasów omega-3 w ilości co najmniej 1000 mg dziennie. Taką ilość dostarczą zjadane minimum trzy razy w tygodniu tłuste morskie ryby oraz oleje roślinne. Szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno. Dobrym ich źródłem są również orzechy i migdały. Witaminę D czy kwasy omega – 3 można suplementować, zanim jednak wybierzemy, zajrzyjmy do sieci, by wybrać preparat, który mamy szansę rzeczywiście przyswoić. W sieci można znaleźć blogi osób, które fachowo wybiorą najskuteczniejsze preparaty.