W środę Światowy Dzień Makaronu. Zobacz przepisy
Makaron Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem
SKŁADNIKI
Makaron Pióra 1 opakowanie
łopatka jagnięca, zrolowana 800g
marchewka 1 sztuka
topinambur 350g
cebula 1 sztuka
czosnek 10 ząbków
jarmuż 1 pęczek
rozmaryn 5 gałązek
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
PRZYGOTOWANIE
Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie…
Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.
To już prawie meta!
Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.