Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W środę Światowy Dzień Makaronu. Zobacz przepisy

oprac. imo
SKŁADNIKIMakaron   Pióra 1 opakowaniełopatka jagnięca, zrolowana 800gmarchewka 1 sztukatopinambur 350gcebula 1 sztukaczosnek 10 ząbkówjarmuż 1 pęczekrozmaryn 5 gałązeksól i pieprz do smaku	 Czas przygotowania: 20 minutPRZYGOTOWANIE	Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W międzyczasie…Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki.  To już prawie meta! Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.
SKŁADNIKIMakaron Pióra 1 opakowaniełopatka jagnięca, zrolowana 800gmarchewka 1 sztukatopinambur 350gcebula 1 sztukaczosnek 10 ząbkówjarmuż 1 pęczekrozmaryn 5 gałązeksól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 20 minutPRZYGOTOWANIE Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W międzyczasie…Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki. To już prawie meta! Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.
W środę, 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo?

ZOBACZ: Jak przygotować pyszny makaron z dynią i ricottą?

Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet…z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.
Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju, chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem.

Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni

- Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami. – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż po Polsce. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W środę Światowy Dzień Makaronu. Zobacz przepisy - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki