To najlepsze zupy na świecie. W pierwszej 7 nie brakuje polskich akcentów. Jakie zupy są najlepsze zdaniem internautów? Sprawdź ranking
Żurek - przepis
Jak podaje https://aniagotuje.pl/przepis/zurek-wielkanocny, aby przygotować żurek potrzebne są następujące
składniki
- 1 l bulionu warzywnego,
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku,
- liść laurowy
- rozgniecione ziarno ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- łyżeczka majeranku,
- 200 g kiełbasy białej,
- 100 g kiełbasy zwykłej,
- 200 g boczku surowego wędzonego,
- 3 łyżki śmietany 30 %
Żeby zrobić żurek, potrzebne są bulion warzywny, a także zakwas żytni.
W pierwszej kolejności należy podsmażyć boczek. Potem trzeba dodać do niego obie kiełbasy i razem je usmażyć. W tym samym czasie można wlać wywar warzywny do średniego garnka i podgrzewać go do zagotowania. Potem należy dodać usmażoną zawartość patelni do bulionu warzywnego.
Następnie do zupy trzeba wlać cały zakwas na żurek, a także przyprawy: 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Wywar należy doprowadzić do wrzenia, ciągle go mieszając. Na koniec trzeba dodać 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %.
Żurek można podawać z połówkami jajek, a także ciemnym pieczywem.