To najlepsze zupy na świecie. W pierwszej 7 nie brakuje polskich akcentów. Jakie zupy są najlepsze zdaniem internautów? Sprawdź ranking
Tonkotsu ramen - przepis
Jak podają http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/03/tonkotsu-ramen.html, aby przygotować tonkotsu ramen potrzebne są następujące
składniki
bulion:
- 2 kg racic i kości wieprzowych,
- 2 cebule,
- spory kawałek imbiru,
- sól
marynowane jajka:
- 4 jajka,
- ½ szkl. Sosu sojowego,
- 3 łyżki mirinu,
- ½ szkl. Wody,
- łyżka startego imbiru
Poza tym:
- boczek Chashu,
- szczypior z dymki
- Mayu,
- biały sezam,
- ugotowany świeży makaron ramen
W pierwszej kolejności należy zalać wieprzowinę zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Trzeba to gotować kilka minut, potem wylać całość i dokładnie opłukać racice oraz kości. Potem trzeba włożyć ponownie do garnka i zalać 2 litrami świeżej wody. Potem trzeba dodać imbir oraz obraną cebulę.
Po zagotowaniu, należy gotować pod uchyloną pokrywką przez przynajmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu, trzeba przecedzić i doprawić bulion solą.
Aby przygotować jajka trzeba je ugotować na miękko przez 6 minut.
Żeby przygotować marynatę, należy w rondelku wymieszać sos sojowy z mirinem, wodą i imbirem, a potem zagotować i wystudzić. Następnie trzeba jajka obrać, wystudzić i włożyć do marynaty na 2-6 godzin.
Ostatnim krokiem jest to, by do misek rozłożyć ugotowany makaron ramen, potem wyłożyć plastry boczku Chashu i przekrojone na połówki jajka. Na koniec trzeba wlać bulion, dodać szczypior, podprażony sezam i skropić olejem Mayu.