18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pączki z budyniem...

Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]

Pączki z budyniem

Składniki:

500 g mąki tortowej + około pół szklanki do podsypywania
14 g suszonych drożdży ( jeśli używacie drożdży świeżych trzeba ilość zwiększyć 2 krotnie )
45 g drobnego cukry do wypieków
250 ml mleka ( ciepłego )
3 żółtka
2 małe jajka
50 g roztopionego masła
szczypta soli
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0k 500 ml oleju rzepakowego do smażenia
Budyń waniliowy do nadziania
cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej sól i drożdże ( jeśli używacie świeżych należy zrobić z nich rozczyn czyli wymieszać je z niewielką ilością ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić na 15 minut aż się spienią ). Mleko podgrzać w garnuszku by było ciepłe ale nie gorące. W misie miksera ubić jajka i żółtka z cukrem na jasną i puszystą pianę, dodać skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę jajeczną połączyć ze składnikami suchymi i ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze używając końcówki z hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego. Wyrabiać ok 20 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Można sprawdzić czy jest sprężyste rozciągając w dłoniach mały kawałek ciasta, jeśli zrobi się prawie przeźroczysta błonka znaczy, że ciasto jest odpowiednio wyrobione. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić aż się dobrze połączy z resztą ciasta. Uformować z ciasta kulę włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagnieść ciasto tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 1, 5 - 2 cm. Przy pomocy szklanki z cienkim brzegiem wycinać pączki i układać je na omączonej stolnicy z przerwami ( by się nie posklejały ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, powinny ładnie urosnąć. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 175 st.C ( ja używam termometru cukierniczego ). Wyrośnięte pączki smażyć na oleju po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć z oleju na papierowym ręczniku. Przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać pączki budyniem i posypać cukrem pudrem.

Budyń:

250 ml mleka
50 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać mąkę i ekstrakt z wanilii oraz 50 ml mleka. Całość wlać na gotujące się mleko, mieszać aż budyń zacznie gęstnieć, gotować jeszcze 1 minutę. Zdjąć garnek z ognia i przelać budyń do miseczki, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do wystygnięcia. Zimny budyń przenieść do rękawa cukierniczego z długa końcówka do nadziewania pączków.

Zobacz również

Pilne! Tragedia nad wodą! Utonął 58-letni mężczyzna ZDJĘCIA

Pilne! Tragedia nad wodą! Utonął 58-letni mężczyzna ZDJĘCIA

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Polecamy

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Reprezentacja Polski rozpoczęła przygotowania do Paryża. Prawie połowa nieobecna

Znamy najnowszy ranking szachistów. Awans Polaka, Carlsen niezmiennie liderem

Znamy najnowszy ranking szachistów. Awans Polaka, Carlsen niezmiennie liderem

Ogromne zmiany w ekipie Red Bulla. Odejdzie osoba mocno związana z mistrzem świata

Ogromne zmiany w ekipie Red Bulla. Odejdzie osoba mocno związana z mistrzem świata