Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Pączki z budyniem
Składniki:
500 g mąki tortowej + około pół szklanki do podsypywania
14 g suszonych drożdży ( jeśli używacie drożdży świeżych trzeba ilość zwiększyć 2 krotnie )
45 g drobnego cukry do wypieków
250 ml mleka ( ciepłego )
3 żółtka
2 małe jajka
50 g roztopionego masła
szczypta soli
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0k 500 ml oleju rzepakowego do smażenia
Budyń waniliowy do nadziania
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do dużej miski i dodać do niej sól i drożdże ( jeśli używacie świeżych należy zrobić z nich rozczyn czyli wymieszać je z niewielką ilością ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić na 15 minut aż się spienią ). Mleko podgrzać w garnuszku by było ciepłe ale nie gorące. W misie miksera ubić jajka i żółtka z cukrem na jasną i puszystą pianę, dodać skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Masę jajeczną połączyć ze składnikami suchymi i ciepłym mlekiem. Wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze używając końcówki z hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego. Wyrabiać ok 20 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Można sprawdzić czy jest sprężyste rozciągając w dłoniach mały kawałek ciasta, jeśli zrobi się prawie przeźroczysta błonka znaczy, że ciasto jest odpowiednio wyrobione. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić aż się dobrze połączy z resztą ciasta. Uformować z ciasta kulę włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagnieść ciasto tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 1, 5 - 2 cm. Przy pomocy szklanki z cienkim brzegiem wycinać pączki i układać je na omączonej stolnicy z przerwami ( by się nie posklejały ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, powinny ładnie urosnąć. W międzyczasie rozgrzać olej do temperatury 175 st.C ( ja używam termometru cukierniczego ). Wyrośnięte pączki smażyć na oleju po obu stronach na złoty kolor. Po usmażeniu osuszyć z oleju na papierowym ręczniku. Przy pomocy rękawa cukierniczego nadziać pączki budyniem i posypać cukrem pudrem.
Budyń:
250 ml mleka
50 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać mąkę i ekstrakt z wanilii oraz 50 ml mleka. Całość wlać na gotujące się mleko, mieszać aż budyń zacznie gęstnieć, gotować jeszcze 1 minutę. Zdjąć garnek z ognia i przelać budyń do miseczki, przykryć folią spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do wystygnięcia. Zimny budyń przenieść do rękawa cukierniczego z długa końcówka do nadziewania pączków.