Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Pączki z konfiturami
Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
6 łyżek cukru
5 żółtek
5 łyżek masła
otarta skórka z cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
sól
konfitury
1/2 kg smalcu
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie krem. W misce połączyć mąkę z drożdżami, żółtkami, spirytusem, solą, skórką z cytryny. Wyrobić ciasto.
Kiedy będzie odchodziło od dłoni, dodać stopione masło. Ciasto powinno być dość luźne. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości palca, wycinać krążki. Na środku każdego kłaść 1/2 łyżeczki konfitur, przykryć drugim, zlepić brzegi.
Formować pączki, układać je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć czystą serwetką i poczekać, aż urosną. Smażyć w gorącym smalcu. Odkładać na papierowy ręcznik, by obciekły z tłuszczu.