Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Złociste faworki
Czas przygotowania i smażenia: około 60 minut
Ilość porcji: 30
Składniki
10 dag masła (1/2 kostki)
1/2 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 i 1/2 szklanki mąki
mała torebka proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia (25 dag)
cukier puder do posypania
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.