Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Pączki tradycyjne
Składniki:
Mąka pszenna - 500 g
Mąka pszenna na podsypkę - 50 g
Cukier - 70 g
Masło lub margaryna - 60 g
Drożdże - 20 g
Mleko - 110 g
Jaja całe - 50 g (1 szt.)
Żółtka jaj - 100 g (3 szt.)
Esencja migdałowa - 0,5 g
Cukier wniliowy - 5 g
Marmolada albo konfitury - 200 g
Smalec do smażenia - 200 g
Filiżanka cukru pudru
Esencja rumowa - 2 g
Pół cytryny
Kandyzowana skórka pomarańczy do posypania glazury
Wyrobić ciasto drożdżowe z mąki, mleka, masła, jaj, żółtek i cukru, z dodatkiem esencji migdałowej i cukru waniliowego.
Odstawiamy je do wyrośnięcia. Po wyrośnięte ciasto trzeba dwa razy przegnieść i rozwałkować, a potem podzielić na kęsy, na które nakłada się marmoladę albo konfiturę. Kęsy z nadzieniem zawijamy, formujemy w kule i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Następnie pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 170 st. C. Zaraz po usmażeniu pokrywa się je wcześniej przygotowaną glazurą z przegotowanej w połowie szklanki wodu cukrze pudrze z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny i otartej skórki cytryny. Glazurę posypujemy drobnymi kostkami kandyzowanej pomarańczy.