Tłusty Czwartek. Najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA, PRZEPISY]
Pączki gospodarskie
Składniki:
Mąka pszenna - 80 dkg
Mleko - 0,5 l
Drożdże - 4 dkg
Masło - 15 dkg
Cukier - 10 dkg
Jaja - żółtka - 7
Jaja całe - 3 szt.
Sól - mała łyżeczka
Rum - 1 kieliszek
Smalec - 0,5 kg
Skórka cytrynowa
Marmolada owocowa albo konfitury
Cukier puder z wanilią do obsypania pączków
Szklankę mąki rozczynić z ciepłym mlekiem i drożdżami. Odstawić na godzinę i poczekać na wyrośnięcie tego ciasta. Ubić żółtka i całe jaja z cukrem, zetrzeć skórkę z cytryny, a potem dodać te składniki do ciasta, razem z odrobiną soli, rumem i pozostałą częścią mąki. Rozpuścić masło, a następnie zagniatać je z ciastem do momentu połączenia. Nakryte serwetą ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu nabierać łyżką jego kęsy i formować placuszki, na które nakłada się konfitury lub marmoladę, a później - zwijać pączki. Po około 40 min. wyrośnięte pączki można smażyć w rozgrzanym smalcu. Z jednej strony smaży się je pod przykrywką, a z drugiej, po obróceniu w gorącym smalcu - bez przykrycia. Usmażone pączki układać na papierowej ściereczce, żeby usunąć nadmiar tłuszczu i posypać przez sitko cukrem pudrem z wanilią.