Tłusty Czwartek 2016. Zobacz proste i najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA]
Pączki z dziurką - donaty
Składniki
4 łyżeczki suszonych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g stopionego masła
4 i 1/4 szklanki mąki
3 jajka
olej do głębokiego smażenia
łyżeczka mielonego cynamonu
szklanka cukru pudru
Przygotowanie
Utrzyj drożdże, wodę, mleko i dosyp łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.