Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Archiwum

Tłusty Czwartek 2016. Zobacz proste i najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA]

Pączki tradycyjne

Składniki
500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
100g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru (100g)
4 żółtka
1 jajko
1 szklanka mleka (250ml)
1 łyżka spirytusu
dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.

Roztopić masło (lub margarynę).
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).

Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.

Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).

Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Zobacz również

Zbiórka makulatury i elektroodpadów w Radomiu. Były upominki dla uczestników akcji

NOWE
Zbiórka makulatury i elektroodpadów w Radomiu. Były upominki dla uczestników akcji

„Nie dla Targów Łowiectwa!”. Obrońcy zwierząt protestują przy EXPO Kraków

NOWE
„Nie dla Targów Łowiectwa!”. Obrońcy zwierząt protestują przy EXPO Kraków

Polecamy

Była numer 2 na świecie o Świątek: „Nie podziwiam jej gry, ale super profesjonalizm”

Była numer 2 na świecie o Świątek: „Nie podziwiam jej gry, ale super profesjonalizm”

Polska tenisowa "wielka" sobota. Aż trzy półfinały "Biało-Czerwonych"!

Polska tenisowa "wielka" sobota. Aż trzy półfinały "Biało-Czerwonych"!

Białka alternatywne to szansa dla Polski na osiągnięcie samowystarczalności

ROZMOWA
Białka alternatywne to szansa dla Polski na osiągnięcie samowystarczalności