Tłusty Czwartek 2016. Zobacz proste i najlepsze przepisy na pączki i faworki [ZDJĘCIA]

mgdz
Składniki500g mąki pszennej50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant100g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru (100g)4 żółtka1 jajko1 szklanka mleka (250ml)1 łyżka spirytusudżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)olej do smażenia (1- 1,5 litra)Sposób wykonaniaLekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.Roztopić masło (lub margarynę).Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).
Składniki500g mąki pszennej50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant100g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru (100g)4 żółtka1 jajko1 szklanka mleka (250ml)1 łyżka spirytusudżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)olej do smażenia (1- 1,5 litra)Sposób wykonaniaLekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.Roztopić masło (lub margarynę).Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy). Archiwum
Udostępnij:
W tym roku tłusty czwartek wypada już 4 lutego. W ten dzień po prostu nie wypada nie zjeść pączka, faworków, oponek, placków czy innych słodkości. Możecie pójść do cukierni lub też spróbować własnych sił w kuchni. Prezentujemy Wam proste i ciekawe przepisy na pączki oraz faworki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie