Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Śledzie po dziemiańsku
Poleca Bernardyna Synak z Koła Gospodyń Wiejskich w Dziemianach
Składniki
jedno opakowanie śledzi matias (mogą być również zwykłe płaty śledziowe, ale trzeba je namoczyć)
pół słoika sałatki warzywnej (kupna, w zalewie)
10 dkg rodzynek
majonez
pieprz do smaku
Wykonanie
Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od namoczenia śledzi. Najlepiej zostawić je na co najmniej pół godziny w wodzie z octem. Następnie trzeba je dokładnie odsączyć. Śledzie zwijamy w rulony. Należy jednak pamiętać, że środek musi zostać pusty, gdyż będziemy go wykorzystywać do nadzienia.
Gotową sałatkę warzywną trzeba nieco udoskonalić. Dodajemy do niej rodzynki, pieprz i majonez.
Następnie wszystko trzeba dokładnie wymieszać i po kolei nadziewać śledzie. Ostatnim etapem jest położenie majonezu na górę roladki. Na zakończenie potrawę można udekorować według własnego pomysłu. W tym celu można użyć np. rzodkiewki, ciemnych winogron i pietruszki.
Śledzie po dziemiańsku są doskonałą potrawą na świąteczny stół. Można je także wykorzystać jako przekąskę, kiedy spodziewamy się gości. Przepis jest łatwy w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu.