Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Karp pieczony z pieczarkami
Poleca Helena Ziatyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Polnicy-Sokolu
Składniki
1 średni karp
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 kwaśna śmietana
20 dag sera żółtego
0,5 kg masła
sól, pieprz
Wykonanie
Karpia kroimy w dzwonka, solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym w kształcie ryby. Masło roztapiamy i polewamy nim rybę. Solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Kroimy i smażymy pieczarki i cebulę. Oczywiście należy doprawić je do smaku. Usmażonymi pieczarkami z cebulą obkładamy rybę, polewamy śmietaną i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Na koniec potartym serem posypujemy całą rybę i wstawiamy do piekarnika, aż ser się rozpuści.
Kilka rad. Jeśli przed sprawowaniem rybę posypiemy solą, nie będzie się wyślizgiwała z rąk. Łuski ryby łatwiej się dadzą usunąć, jeśli zostaną skropione octem.
Zapach ryby z dłoni, deseczki czy noża można usunąć, nacierając dłonie, deseczkę lub nóż octem, ewentualnie sokiem z cytryny. Następnie należy je opłukać w zimnej wodzie, a potem umyć w ciepłej wodzie.