Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Przepisy na rybę na wigilę. Regionalne dania rybne [ZDJĘCIA i PRZEPISY]
Ryba po kaszubsku
Poleca Anna Bogacz z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie
Składniki
70 dkg filetów z dowolnej ryby
6 marchewek
3 pietruszki
seler
4 cebule
przecier pomidorowy
woda
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
Wykonanie
Warzywa obieramy i płuczemy pod zimną wodą. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wkładamy do garnka i podlewamy wodą, mniej więcej połową szklanki. Dusimy je pod przykryciem do chwili, aż zmiękną.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na oleju do zarumienienia i dodajemy do reszty warzyw, następnie dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Filety z dowolnego gatunku ryby myjemy pod zimną wodą i czekamy, aż nieco obeschną. Potem rybę solimy i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy porcje w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy z obu stron.Przysmażone kawałki ryby układamy w miseczce, przekładając je na przemian przygotowanym farszem.