Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Piotr Smolinski

Świąteczne pierniczki - najlepsze przepisy. Popularni kucharze zdradzają swoje przepisy. Gessler, Okrasa, Starmach

Pierniczki Ani Starmach

Składniki:
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki).
Wykrawać pierniczki.

Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.

Źródło: aniastarmach.pl

Zobacz również

Wisła Kraków. Ładny gest Jarosława Królewskiego. Wspiera legendę Pogoni Szczecin

Wisła Kraków. Ładny gest Jarosława Królewskiego. Wspiera legendę Pogoni Szczecin

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

Polecamy

Probierz będzie mógł zabrać na Euro 2024 dwudziestu sześciu Biało-Czerwonych

Probierz będzie mógł zabrać na Euro 2024 dwudziestu sześciu Biało-Czerwonych

Koniec marzeń Polki! Zespół wydał komunikat. Po pięciu etapach była ósma!

Koniec marzeń Polki! Zespół wydał komunikat. Po pięciu etapach była ósma!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!

Skrót finału Pogoń - Wisła. Przeżyjcie to jeszcze raz!