Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Piotr Smolinski

Świąteczne pierniczki - najlepsze przepisy. Popularni kucharze zdradzają swoje przepisy. Gessler, Okrasa, Starmach

Pierniki Karola Okrasy

Składniki:
-masło – 100 g
-mąka pszenna – 450 g
-soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-cukier puder – 80 g
-kakao – 1 łyżka
-przyprawa do piernika – 1 łyżka
-jaja – 2 szt.
-miód wielokwiatowy – 3-5 łyżki

Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie wymieszać.

Wbić jajka, dodać ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

Ciasto podzielić na dwie części. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wyciąć pierniczki o różnych kształtach.

Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 10 minut. Upieczone pierniczki wystudzić.

Źródło: kuchnialidla.pl

Zobacz również

Geopark w Zabrzu to fantastyczne miejsce na majówkę! Zobacz ZDJĘCIA

NOWE
Geopark w Zabrzu to fantastyczne miejsce na majówkę! Zobacz ZDJĘCIA

Marciniak i Korkus z KSW Szczecinek mistrzami Polski [zdjęcia]

Marciniak i Korkus z KSW Szczecinek mistrzami Polski [zdjęcia]

Polecamy

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

W Jastarni spłonęły trzy przyczepy kempingowe

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"

ROZMOWA
Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"