Świąteczne pierniczki - najlepsze przepisy. Popularni kucharze zdradzają swoje przepisy. Gessler, Okrasa, Starmach
Pierniki Karola Okrasy
Składniki:
-masło – 100 g
-mąka pszenna – 450 g
-soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-cukier puder – 80 g
-kakao – 1 łyżka
-przyprawa do piernika – 1 łyżka
-jaja – 2 szt.
-miód wielokwiatowy – 3-5 łyżki
Przygotowanie
Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie wymieszać.
Wbić jajka, dodać ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
Ciasto podzielić na dwie części. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wyciąć pierniczki o różnych kształtach.
Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 10 minut. Upieczone pierniczki wystudzić.
Źródło: kuchnialidla.pl