10 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![KRUCHE CIASTKA Z MASZYNKI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ab/85/63ecbe4e5284c_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress
Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
KRUCHE CIASTKA Z MASZYNKI
Składniki:
0,5 kg mąki
250 g margaryny (1 kostka)
5 żółtek
170 g cukru (3/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 stołowa łyżka gęstej śmietany
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, następnie dodać żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Całość wyrobić - do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasteczka, owiń miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 30 minut. Przekładać ciasto przez ręczną maszynkę.
Ciasteczka piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Źródło: browin.pl