![BAJADERKI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0f/1f/63ecbe4cc8c4b_o_large.jpg)
Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
BAJADERKI
Składniki:
300 g ciasta (kakaowy biszkopt, ciasto ucierane, ciasto kruche itp),
300 g herbatników,
100 g orzechów, np. nerkowców,
100 g rodzynek,
150 ml mleka,
5 łyżek dżemu, np. gładkich powideł śliwkowych,
50 ml rumu lub olejek rumowy,
100 g czekolady,
15 łyżek śmietanki 30% tł.,
wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek,
opcjonalnie 3 łyki kakao.
Wykonanie:
Do jednej miski pokruszyć drobno ciasto i herbatniki.
Podgrzać mleko. Jeśli twoje ciasto nie jest kakaowe, to rozpuścić w mleku 3 łyżki kakao.
Posiekać orzechy i rodzynki.
Połączyć ciasto i herbatniki z mlekiem, rodzynkami, orzechami i powidłami.
Dodać rum lub olejek rumowy i całość dokładnie wymieszać.
Formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Podgrzać śmietankę i rozpuść w niej czekoladę.
Obtaczać kuleczki w czekoladzie i w wiórkach kokosowych.
Źródło: stronakuchni.pl