![BLOK CZEKOLADOWY...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e1/f5/63ecbe4b5464e_o_large.jpg)
Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
BLOK CZEKOLADOWY
Skladniki:
pół szklanki mleka (125 ml)
3/4 szklanki cukru (150g)
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki pełnego mleka w proszku
Dodatki:
herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce
Wykonanie:
Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą
Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką, dodawać stopniowo mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.
źródło: domowe-wypieki.pl