4 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy sylwestrowe gwiazd. Co ugotować na imprezę sylwestrową? Przekąski na imprezę
Ciastka francuskie z budyniem według Ani Starmach
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
350 g malin
1,5 opakowania budyniu
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
50 g masła
400 ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto podzielić na 4 pasy. Umieścić na blaszce z papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru i drugą blachą, aby ciasto nie urosło.
Piec 15 minut w 180 stopniach.
Ściągnąć blachę i piec jeszcze 3-5 minut do zrumienienia.
Ostudzić i pokroić na mniejsze prostokąty.
Krem:
Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z budyniem. Pozostałe mleko zagotować z laską wanilii i cukrem. Do gotującego się mleka dodać budyń i zagotować.
Budyń ostudzić, dodać masło, wymieszać i schłodzić godzinę w lodówce.
Gotowy krem nakładać na paski ciasta. Na wierzch dodać maliny.
Krem przykryć drugim kawałkiem ciasta.