3 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy sylwestrowe gwiazd. Co ugotować na imprezę sylwestrową? Przekąski na imprezę
Panierowane suszone prawdziwki według Roberta Makłowicza
Składniki:
kilkanaście kapeluszy suszonych prawdziwków
200 ml mleka
2 łyżki mąki
jajko
szklanka bułki tartej
2 łyżki masła
sól
woda
Przygotowanie:
Kilka godzin przed przygotowaniem, kapelusze zalać mlekiem. Po tym czasie grzyby przełożyć do garnka razem z mlekiem, wlać wodę, dodać sól i gotować ok 15 minut.
Przestudzone grzyby wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć. Do trzech głębokich talerzy wsypać mąkę, bułkę tartą, jajko. Każdy kapelusz obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.
Borowiki smażyć na maśle klarowanym po obu stronach. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać na ciepło z gałązkami koperku.