3 z 10
Poprzednie
Następne
Przepisy świąteczne gwiazd. Co celebryci jedzą w Boże Narodzenie? Przepisy świąteczne 2021
Zupa migdałowa Karola Okrasy
Składniki:
50 g migdałów bez skórki
50 g płatków migdałowych
2 łyżki ugotowanego maku
2 łyżki masła
200 g ugotowanej pszenicy
6 łyżek śmietanki kremówki
1.5 l mleka
2 laski cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
2 żółtka
2 łyżki cukru
Przygotowanie
Całe migdały mielimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Do rozgrzanego rondla wrzucamy masło, zmielone migdały, cukier, ugotowaną pszenicę i podsmażamy.
Całość zalewamy mlekiem, dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy cynamon, kardamon i mak utarty z łyżką śmietanki.
Na końcu 2 żółtka rozbijamy ze śmietanką i hartujemy 2-3 łyżkami gorącej zupy migdałowej. Stopniowo dolewamy żółtka do zupy, stale mieszając.
Przepis ze strony karolokrasa.pl