3 z 16
Poprzednie
Następne
Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
KISIEL Z OWOCÓW SEZONOWYCH
Składniki:
- 3 szklanki owoców sezonowych (u nas po równo agrest, czerwona i czarna porzeczka i maliny)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru (możecie również kisiel posłodzić ksylitolem)
- 5 łyżeczek czubatych mąki ziemniaczanej
Jak go przyrządzić?
1. Owoce dokładnie umyj i obierz.
2. Owoce bez ogonków pokrój na połówki.
3. Wszystkie owoce wrzuć do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 5 – 7 minut od momentu wrzenia.
4. Do niewielkiej ilości zimnej wody wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i wlej do gotujących się owoców. Cały czas mieszaj.
5. Z ognia zdejmij dopiero, gdy stężeje.
6. Można podawać go z gęstym jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty.