Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 500 g owoców - truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 600 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 150 g roztopionego masła
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstaw do wyrośnięcia.
2. Pozostałą część mąki przesiej do miski, a jajka ubij razem ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym.
3. Następnie połącz składniki ciasta i dokładnie je wyrób tak, żeby odstawało od brzegów miski. Możesz do tego użyć robota kuchennego.
4. Na koniec przykryj wyrobione ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny.
5. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki, rozwałkowanie wyrośniętego ciasta oraz wyłożenie go na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
6. Na jego wierzchu rozłóż owoce.
7. Posyp całość kruszonką i odstaw jeszcze na 20 minut.
8. Dopiero po tym czasie wstaw ciasto do piekarnika na 45 minut i piecz w temperaturze 150-160 stopni.