4/12 Zamknij

PRZEPIS NA PĄCZKI SZPINAKOWE Z GRUSZKAMISkładniki:- 250 g mąki pszennej- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej- 30 g otrąb żytnich- 1 jajko- 200 g mrożonego

Źródło: www.gotujemy.pl

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

PĄCZKI SZPINAKOWE Z GRUSZKAMI

PRZEPIS NA PĄCZKI SZPINAKOWE Z GRUSZKAMI

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g otrąb żytnich
- 1 jajko
- 200 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie drożdży instant
- 10 g cukru
- 100 ml mleka
- Aromat pomarańczowy
- 5 gruszek - ok. 440 g
- 30 g otrąb pszennych
- Szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Szpinak rozmroź na sicie. Następnie lekko go podgrzej. Dodaj do niego letnie mleko i kilka kropel aromatu pomarańczowego - całość zmiksuj na gładko. Do miski wsyp mąkę, cukier, otręby, drożdże i wymieszaj. Kolejnym krokiem jest dodanie jajka. W dwóch partiach dodać miks szpinakowy i po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Wyrobione w ten sposób ciasto wyrabiaj około 7 minut, a następnie przełóż je do miski wysmarowanej olejem. Odłóż całość na 1-1,5 h.
2. Umyte gruszki zetrzyj na tarce. Przełóż do garnka i duś do częściowego odparowania płynów. Dodaj otręby i kurkumę. Zostaw do ostygnięcia.
3. Ciasto należy rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wykrajać okręgi o średnicy 11-12 cm. Na środek każdego krążka nałóż łyżkę gruszek i uformuj okrągły pączek. Pączki ułóż na blachę i poczekaj 20 min do ponownego wyrośnięcia. Po upływie tego czasu piec w piekarniku przez 20-22 minuty przy 180 st.


Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony gotujemy.pl.
Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy