3/12 Zamknij

PRZEPIS NA PAPANASISkładniki:- 250 g półtłustego twarogu- jajko- 3 łyżki kwaśnej śmietany- 150 g mąki pszennej + do podsypania- 3 łyżki cukru- 3/4 łyżeczki

Źródło: www.burczymiwbrzuchu.pl

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

PAPANASI

PRZEPIS NA PAPANASI

Składniki:

- 250 g półtłustego twarogu
- jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- olej roślinny do smażenia
- 150 g kwaśnej śmietany + łyżeczka skórki z pomarańczy + łyżka cukru pudru
- konfitura np. jagodowa
- cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misie rozgniatamy twaróg, dodajemy jajko, śmietankę, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, cukier, likier. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremką pączki (średnica ok. 8-10 cm), w środku robiąc mniejszy otworek (ja zrobiłam to kapslem od likieru).
3. Oponki i kuleczki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż pączki będą rumiane.
4. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
5. Rumiane oponki smarujemy kwaśną śmietaną z dodatkami. Dekorujemy konfiturą, wierzch zdobimy serową kuleczką. Oprószamy cukrem pudrem.


Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony burczymiwbrzuchu.pl. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy