Pączki na słodko i... na słono! Przepisy na (nie)typowe pączki. Oto najciekawsze propozycje kulinarne na nadchodzący Tłusty Czwartek 2021!
PĄCZKI DYNIOWE Z KAJMAKIEM
PRZEPIS NA PĄCZKI DYNIOWE Z KAJMAKIEM
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni (280 g)*
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 70 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/rumu/likieru pomarańczowego
- do nadziania pączków: masa kajmakowa z puszki (dulce de leche)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn – tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
2. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
3. Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
4. Jeszcze ciepłe nadziewać masą kajmakową z puszki. Na wierzchu pączków zrobić prążki z kajmaku – wyciskane z rękawa cukierniczego.
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony mojewypieki.com.