Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 3: Moc kapusty, siła marchwi
Nie marnuj buraków
Jeszcze poradzę, aby buraków, z całą ich odżywczą i leczniczą zawartością (m. in. działają rozluźniająco przy zaparciach, likwidują zapalenie jelita grubego) nie marnować poprzez gotowanie w barszczu. Należy raz w tygodniu upiec 10, 20 - według potrzeby - dobrze umytych, nieobranych buraków w piekarniku na polewanej blasze, tak jak się piecze jabłka. Wyjąć i ostudzone trzymać w misce w chłodnym miejscu. Przyjdzie nam ochota na barszcz, to zdejmujemy skórkę z kilku buraków, trzemy na grubej tarce, wrzucamy do gotowanej zimnej wody, dodajemy kilka ząbków czosnku roztartego z solą, 2-3 łyżki oleju, parę ziarenek rozbitego kminku, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku, nieco cukru. Po wymieszaniu niech trochę się przegryzie, podgrzewamy i jako czysty barszcz podajemy do frytek lub - zdrowszych - ugotowanych pyrek. Palce lizać!!