Ojca Grande przepisy na zdrowe życie, cz. 3: Moc kapusty, siła marchwi
Marchew i pietruszka
Marchew ma znaczenie dla zdrowia i urody. Na Wschodzie marchwią leczą nieżyty jelit, biegunki, wszelkiego rodzaju stany zapalne, ślepotę i przedwczesne zmarszczki. Gotuje się oskrobaną marchew w wodzie lekko osolonej z dodatkiem łyżki masła. Na śniadanie zjadać na: wrzody żołądka, jelita grubego, u kobiet na bolesne miesiączkowanie. Zauważono, że przy kurowaniu przewodu pokarmowego marchwią wiele osób traciło zmarszczki na buzi. Tymczasem w Polsce gotuje się trzy niewielkie marchewki w wielkim garnku rosołu. Marchwi w każdej zupie ma się gotować tyle, ile osób zasiądzie do posiłku, co nietrudno policzyć.
I nie należy przerzucać jej do zimnej sałatki z majo-nezem, ale utrzeć na grubej tarce i niech się w zupie rozgotuje jak płatki marchwiane, a obok niej niech się rozgotowują niezauważenie dla przeciwników ich smaku i zapachu ze dwie dorodne, drobno posiekane cebule.