Najlepszy przepis na zupę dyniową. Tak robią to gwiazdy. Zupa dyniowa według Adamczyka, Starmach, Wachowicz
Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
1 kg dyni
1 cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
3 szklanki bulionu warzywnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
pestki dyni
Wykonanie:
Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.
Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach.
Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.
Przepis pochodzi z beszamel.se.pl