5 z 8
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy
Grzyby marynowane w sosie musztardowym Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
Marynata:
- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych
Zaprawa:
- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.
Źródło: ewawachowicz.pl