MISTRZOWIE SMAKU. Zobacz galerie liderów w miastach i powiatach. Część 3 [zdjęcia]
KUCHARZ ROKU
Mariusz Wiese, Angelika w Debrznie, powiat człuchowski
Mariusz Wiese z Restauracji Angelika w Debrznie jest dość zdecydowanym liderem w kategorii „Kucharz Roku 2018” w naszym kulinarnym plebiscycie. Pan Mariusz jest kucharzem młodym, a to, że to co robi jest doceniane przez klientów restauracji przyjmuje z ogromną satysfakcją.
Jak to się stało, że został kucharzem?
- Tak naprawdę chciałem zostać cukiernikiem i jedynie przypadek sprawił, że zostałem kucharzem - mówi lider głosowania. - Po namyśle, dojściu do porozumienia z kolegą zdecydowałem się jednak na to aby uczyć się gotowania.
Gotować tak naprawdę zaczynał podczas szkolnych praktyk. Odbywał je w Sępólnie Krajeńskim, nie mieszka bowiem w Debrznie, ani nawet w województwie pomorskim. Nie żałuje swojego wyboru.
- To zawód, gdzie można się rozwinąć - mówi Mariusz Wiese. - Staram się dążyć do tego, żeby być coraz lepszym. Staram się szukać czegoś nowego, rozwijać się. Przede wszystkim lubię to co robię.
We wrześniu minie sześć lat od kiedy pracuje w Angelice w Debrznie. Czego się tu nauczył?
Na pewno podszlifowałem to czego nauczyłem się wcześniej, w trakcie nauki - mówi kucharz. - Staram się coś dodawać, coś ulepszać… Staram się dużo czytać, być w różnych miejscach, gdzie nauczę się czegoś nowego...
Z którego przepisu jest najbardziej dumny? - Bardzo lubię robić kaczkę z jabłkiem - mówi pan Mariusz. - Jestem też zadowolony z kotleta pasterskiego w swoim wykonaniu.
Co sprawia największą radość kucharzowi z Debrzna?
- Na pewno zadowolenie klientów i pusty talerz - mówi. - Poza tym dobra atmosfera w pracy. Świetnie się dogadujemy w zespole. To sprawia, że do pracy przychodzę z przyjemnością. Teraz jestem w szoku, że tak dużo osób oddaje na mnie głosy. Na pewno będzie to dodatkowa motywacja.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT