MISTRZOWIE SMAKU. Zobacz galerie liderów w miastach i powiatach. Część 3 [zdjęcia]
KUCHARZ ROKU
Mateusz Reca, Jaś Kowalski Klub, Bytów
Mateusz Reca to młody, 21-letni kucharz z Bytowa.
- Bardzo dobrze czuję się w zawodzie, który wykonuje. Ukończyłem szkołę zawodową. Zaraz po szkole byłem dwa lata na stanowisku szefa kuchni w restauracji Jaś Kowalski w Bytowie. Obecnie wyjechałem do pracy za granicą. W przyszłości marzy mi się otworzyć własną restaurację. Być może uda się to już w przyszłym roku - opowiada Mateusz Reca - Jestem też, zadowolony, że pracowałem w Jasiu Kowalskim. Sporo się tam nauczyłem - dodaje.
Mateusz Reca bardzo dobrze czuje się k kuchni tradycyjnej ale i też orientalnej.
- Lubię owoce morza, kuchnię azjatycką. Gotuje też proste i tradycyjne rzeczy. Lubię np. przyrządzać grillowanego łososia na makaronie w otoczce sosu cytrynowego, krewetki tygrysie czy królewskie w winie, czosnku i pietruszce. Jak znajdę dobry smak i go załapię i później gotowanie łatwo mi przychodzi - mówi kucharz Mateusz Reca.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT