MISTRZOWIE SMAKU. Zobacz galerie liderów w miastach i powiatach. Część 3 [zdjęcia]
KELNER ROKU
Tomasz Jagodziński, Karczma Rycerska, Lębork
- Jako kelner pracuję trochę przez przypadek - mówi Tomasz Jagodziński z Karczmy Rycerskiej w Lęborku. - Rodzice nalegali na studia dzienne, jednak ja jako przekorny 19 -latek postanowiłem trochę inaczej i do dziś pracując w tej samej restauracji, trochę udowadniam im, że na moje wyszło. Plan był taki, że praca w karczmie miała być wakacyjną przygodą.Po maturze chciałem zarobić trochę pieniędzy i kontynuować naukę na studiach,jednak 3 miesiące wystarczyły, żeby związać się z załogą, polubić tę prace i przyzwyczaić się do własnych dochodów. I tak minęło 13 lat
Za co lubi swoją pracę? - Za to,że cały czas poznaje nowych ludzi i współpracuję z tymi, których dobrze znam i szanuje.
Jakie cechy powinien mieć dobry kelner? - Dobry kelner to człowiek cierpliwy, opanowany i z dystansem do siebie i otoczenia. Ja staram się być dobrym kelnerem, a czy jestem,nie mnie oceniać. Myślę, że moim atutem jest to,że nigdy nie jestem spięty. Traktuje kelnerstwo na luzie, żartuje z goścmi zamiast męczyć ich wyuczonymi regułkami i doceniają to.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT