Dynia - najlepsze przepisy. Dania z dynią Karola Okrasy, Magdy Gessler, Anny Starmach
Dynia według Karola Okrasy
Zupa dyniowa
1 mała dynia
½ cebuli
½ selera
2-3 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
natka pietruszki
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki nasionek kolendry
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta pieprzu cayenne w proszku
¼ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz, olej
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni kroimy w kostkę.
Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni, a po chwili dorzucamy resztę warzyw i obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. Dla smaku dodajemy łyżkę masła. W międzyczasie kroimy dynię w jak najmniejsze kawałki.
Łączymy ją w garnku z warzywami. Całość doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu, mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego, pieprzem cayenne, ziarenkami kolendry, dorzucamy 3 liście laurowe i ziele angielskie.
Doprawione warzywa mieszamy i zalewamy 1,5 litra gorącej osolonej wody lub bulionu i gotujemy ok. 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, wywar jest gotowy i miksujemy go na krem przy pomocy blendera. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotową zupę nalewamy do talerza.
Przepis pochodzi z programu Okrasa Łamie Przepisy