Dynia - najlepsze przepisy. Dania z dynią Karola Okrasy, Magdy Gessler, Anny Starmach
Przepis na dynię Ani Starmach
Gnocchi dyniowe z gruszką
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g pieczonej dyni bez skórki (np. piżmowa lub hokkaido)
100 g mąki pszennej + do podsypania
50 g mąki ziemniaczanej
jajko
żółtko
gruszki
2 łyżki miodu
50 g sera z niebieską pleśnią
łyżka świeżego tymianku
Gnocchi
Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko.
Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym, jak wypłyną na powierzchnię).
Karmelizowane gruszki
Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij z ognia.
Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek.
Przepis ze strony aniastarmach.pl