8 z 9
Poprzednie
Następne
Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!
Krem sułtański
Słynny deser z bitej śmietany z dodatkiem rodzynek i rumu (bo to danie dla dorosłych).
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 50 g rodzynek,
- 100 ml rumu,
- 2 łyżeczki kakao.
Wykonanie:
Rodzynki namocz w rumie (najlepiej na całą noc). Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Następnie masę kremową podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz rodzynki z rumem. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką. Masę kakaową ułóż na spód pucharków, następnie na wierzch połóż krem śmietankowy. Do dekoracji można użyć rurek waflowych, czekoladowych patyczków, kruchych ciastek, owoców.