MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Blok czekoladowy

Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą dziś zastąpimy masłem.

Składniki:

- 250 g masła (w wersji bogatej),
- ¾ szklanki cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 3 lekko czubate łyżki kakao,
- 400 g mleka w proszku,
- 180 g herbatników,
- trochę bakalii.


Wykonanie:

Masło roztop w garnuszku. Dodaj płynne mleko, cukier i kakao. Nie doprowadzaj masy do wrzenia! Ściągnij garnek z palnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłej masy kakaowej dodaj stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i wyrównaj. Wstaw do lodówki na parę godzin do stężenia. Gotowy blok pokrój na kawałki.

Zobacz również

Nowo wybudowana droga w Siemianowicach Śląskich zostanie rozebrana?

Nowo wybudowana droga w Siemianowicach Śląskich zostanie rozebrana?

Piotr Milczarek z klubu Shark Łódź mistrzem Polski juniorów 2024 w boksie

Piotr Milczarek z klubu Shark Łódź mistrzem Polski juniorów 2024 w boksie

Polecamy

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Zamykasz oczy i widzisz dziwne wzorki? Lekarz wyjaśnia, skąd się to bierze

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Odpowiedni wybór pomoże podczas upalnych nocy. Sprawdź, jaką pościel wybrać na lato

Premier o MIIWŚ: "Mam nadzieję, że zapadną decyzje, które unieważnią to zamieszanie"

Premier o MIIWŚ: "Mam nadzieję, że zapadną decyzje, które unieważnią to zamieszanie"