![Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/15/5a/63baa290c0f61_o_large.jpg)
Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!
Blok czekoladowy
Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą dziś zastąpimy masłem.
Składniki:
- 250 g masła (w wersji bogatej),
- ¾ szklanki cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 3 lekko czubate łyżki kakao,
- 400 g mleka w proszku,
- 180 g herbatników,
- trochę bakalii.
Wykonanie:
Masło roztop w garnuszku. Dodaj płynne mleko, cukier i kakao. Nie doprowadzaj masy do wrzenia! Ściągnij garnek z palnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłej masy kakaowej dodaj stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i wyrównaj. Wstaw do lodówki na parę godzin do stężenia. Gotowy blok pokrój na kawałki.