3 z 5
Poprzednie
Następne
Boczniaki przepisy - te grzyby są bardziej wartościowe nawet od prawdziwków!Flaczki z boczniaków. Łatwe przepisy na boczniaki 7.09.2020.
ZUPA Z BOCZNIAKÓW
50 dekagramów grzybów oczyszczamy, kroimy na paski i podsmażamy przez kilka na maśle, ale niezbyt gorącym. Pod koniec dodajemy wino i jeszcze przez chwilę gotujemy w nim boczniaki i odstawiamy do przestygnięcia.\
Następnie kroimy w kostkę włoszczyznę, czyli por , seler i pietruszkę. Warzywa też podsmażamy i na koniec zalewamy je bulionem – może być drobiowy, ale dobry jest też warzywny. To wszystko gotujemy do miękkości i na koniec dodajemy podsmażone boczniaki. Gotujemy przez około 10 minut, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dla koloru można też dosypać curry, a dodatkowo dla smaku gałkę muszkatołową.