Boczniaki przepisy - te grzyby są bardziej wartościowe nawet od prawdziwków!Flaczki z boczniaków. Łatwe przepisy na boczniaki 7.09.2020.
BOCZNIAKI Z MAKARONEM
Najlepszy w tym wypadku będzie tortellini, ale może każdy inny. Ten przepis wymaga jednak użycia wielu składników (często niezbyt tanich), ale to uczta dla podniebienia. Potrzeba bowiem 3 łyżek oliwy truflowej, jednej cytryny, sos winegret, tortellini z grzybami (opakowanie), olej (najlepiej rzepakowy, bo ma w miarę neutralny smak), 400 gramów boczniaków, jedna czerwona cebulę, szczypior, 100 gramów marynowanej cukinii, 200 gramów rukoli i 100 gramów parmezanu.
Klasycznie trzeba pokroić na paski i przez kilka minut podsmażyć boczniaki na maśle i odstawić do wystygnięcia. W drugim garnku należy ugotować tortellni i też odstawić, żeby miały temperaturę pokojową. Następnie trzeba pokroić cebulę w półplastry, a szczypior w tzw. Zapałkę. Ścieramy parmezan i wyciskamy soki z cytryny. W miseczce mieszamy oliwę truflową z sosem sałatkowym, sokiem z cytryny i pesto.
Wszystko to ze sobą mieszamy i odstawiamy w chłodnym miejsc przynajmniej na godzinę, żeby smaki przeszły się wzajemnie.