Zdrowa dieta seniora - aktualna piramida żywieniowa dla starszych osób. Przygotuj babci i dziadkowi listę najlepszych produktów
Witaminy!
Witaminy antyoksydacyjne C i E w znacznych ilościach znajdują się w surowych nieprzetworzonych owocach i warzywach. Hamują rozwój miażdżycy i są silnymi przeciwutleniaczami, mają działanie antyoksydacyjne.
Seniorzy potrzebują codziennych kilku porcji różnorodnych antyoksydantów. Jest to bardzo ważne, aby hamować procesy degeneracyjne w organizmie.
Najwięcej witaminy C ma dzika róża, polecana do picia, czarna porzeczka, aronia, natka pietruszki, papryka czerwona, kiszona kapusta. Z kolei witaminę E znajdziemy w oleju rzepakowym, nasionach słonecznika, orzechach czy migdałach.
Korzystajmy przede wszystkim ze świeżych owoców i warzyw. W Polsce oprócz bogatych w witaminy buraków, marchwi i owoców sezonowych mamy przez cały rok dostęp do dobrej jakości jabłek. Są niedrogie, można je łączyć z warzywami w koktajlach, dodawać do surówek. Tradycyjnie mawia się: jedno jabłko dla zdrowia, drugie dla urody. Anglicy mawiają zaś, że jedno jabłko dziennie uchroni nas przed częstymi wizytami u lekarza.
Pamiętajmy o jedzeniu różnych warzyw i owoców, kierując się na przykład różnorodnością kolorów. Każdy kolor to inny zestaw antyoksydantów.
Oprócz świeżych warzyw i owoców (jeżeli są problemy z gryzieniem można je zmiksować), ważne jest urozmaicenie warzyw spożywanych na ciepło. Np. słodkie ziemniaki, pokrojone w kostkę lub plastry i upieczone w piekarniku z powodzeniem zastąpią rodzimą irgę.
Kisić można nie tylko kapustę, ale też inne warzywa takie jak papryka, marchewka czy buraki.